Face.lv - tas ir sociālais tīkls. Saraksties ar vecajiem draugiem, atrodi jaunus, parādi sevi!
Lai izmantotu portālu, pieslēdzies sistēmai vai reģistrējies!
Lietotāja una332 dienasgrāmata

Vairakas receptes-siers

 Ātrais siers

10 l lauku piena,

3 ēdamkarotes 70% etiķa esences,

4 – 5 lauku olas,

sāls. 
šodien 20:36
Ātrais siers

10 l lauku piena,

3 ēdamkarotes 70% etiķa esences,

4 – 5 lauku olas,

sāls.

Pienu uzsilda līdz vārīšanās temperatūrai, bet nevāra. Samazina temperatūru un maisot pielej esenci. Turpina maisīt, līdz atdalās sūkalas un masa saiet kunkuļos. Lej mitrā drānā, notecina. Jauc klāt sakultas olas (var tikai dzeltenumus). Sāli pievieno visai masai vai apkaisa tikai no ārpuses. Ātri sastrādā un liek zem sloga. Var pagatavot pirms svētkiem un uzglabāt vēsumā.

Šim sieram vēl var pievienot dilles, ķiplokus, Vegetu, papriku, ķimenes. Var iegūt arī saldo sieru, pieliekot cukuru, sukādes, rozīnes, marmelādes.

Jāņu siers ar ķimenēm

2 kg biezpiena,

7 l lauku piena,

6 olas,

sāls,

ķimenes,

paciņa sviesta.

Biezpienu sadrupina un sajauc ar olām, pieber sāli. Masu pievieno iepriekš gandrīz līdz vārīšanai uzkarsētam pienam. Izkarsē, izkāš un pieliek sviestu, ķimenes. Marlē noslogo vismaz uz pāris stundām.

Jāņu siers

10 l lauku piena,

3 ēdamkarotes 70% etiķa esences,

sāls,

dilles.

Katlā ielej litru ūdens. Uzvāra, pielej pienu un karsē līdz 90 grādiem. Ja nav termometra, tur līdz vārīšanai un noņem no uguns. Pielej esenci (vai citronskābi). Kad sāk atdalīties sūkalas, lēnām maisa, līdz piens savelkas kunkuļos. Izlej masu marlē, cieši sasien, un noslogo starp diviem lieliem šķīvjiem.

Pēc apmēram 2 stundām noņem slogu, iztin ripuli un visapkārt norīvē ar sāli. Apsedz ar dvieli, līdz sāls sasūcas sierā. Parasti sieru sien vakarā un līdz rītam atstāj nostāvēties. Ja vēlas, reizē ar sāli apkaisa arī dilles.

Labi garšo ar ievārījumu, medu, olīvām un pie vīna.

Saldais un sāļais siers

4 l lauku piena,

4 ēdamkarotes cukura,

1 tējkarote sāls,

kanēlis,

pēc izvēles: rozīnes, aprikozes,

1 tējkarote citronskābes.

Pienam pieliek uzbriedinātas rozīnes vai sagrieztas aprikozes, pieber sāli, cukuru un kanēli. Uzkarsē gandrīz līdz vārīšanai un pieber citronskābi. Masu noņem no uguns un nokāš, tad liek marlē zem sloga.

Ja vēlas sāļo sieru, līdzko piens karsējot sāk celties augšup, tam piejauc sakultas olas. Kā piedevas izmanto dilles, Vegetu, arī piparus.

Šos sierus var pagatavot vairākas dienas pirms pasniegšanas.

Biezpiena bumbiņas

Šai receptei nepieciešams trekns lauku biezpiens (neder graudains, jābūt vijīgam), ko sablendē viendabīgā masā. Pieber sāli, caur spiedi izspiež ķiploku daiviņas. Sastrādā vienā masā un gatavo bumbiņas. Liek burkā vai citā traukā un pārlej ar labu augu eļļu.

Līgo torte

8 lauku olas,

2 glāzes cukura,

8 ēdamkarotes miltu,

1 tējkarote dzēstās sodas,

2 tējkarotes ābolu etiķa,

2 ēdamkarotes kakao,

apsmērēšanai: 1 kg 25% vai 30% skābā krējuma, 4 ēdamkarotes cukura,

dekorēšanai: 1 glāze saldā krējuma, 4 ēdamkarotes cukura, 2 ēdamkarotes kakao, tāfelīte (200 g) tumšās šokolādes,

kokosa un mandeļu skaidiņas, marmelādes, sukādes, ziedlapiņas un citi dekori.

Olas sajauc ar cukuru un miltiem. Glāzē ieber dzēsto sodu ar etiķi. Kad izreaģē, to pielej sagatavotajai masai.

Pusi no masas lej ietaukotā veidnē un karstā cepeškrāsnī cep apmēram pusstundu. Izņem un atstāj atdzist. Otrai tortes masas daļai pirms cepšanas pieber un iemaisa kakao. Kad arī tā gatava, abas kārtas pārgriež uz pusēm – iznāk divas brūnas un divas gaišas. Tortei apakšā liek brūno kārtu. To nosmērē ar biezu skābo krējumu, kas samaisīts ar cukuru. Uzliek un atkal noklāj gaišo un arī pārējās tortes daļas.

Pagatavo dekorēšanai paredzēto masu. Visas sastāvdaļas katliņā karsē trīs līdz piecas minūtes, līdz masa sabiezē. Ar ēdamkaroti klāj no tortes malām uz vidu. Rotā ar kokosu un mandeļu skaidiņām, arī marmelādi un sukādēm. Gar malām – vafeļu ziedlapiņas. Pārsmērējamā masa noder arī sāniem, apbārstīta ar kokosu.

Torti vēlams pagatavot pāris dienas iepriekš: jo ilgāk tā pastāv, jo garšīgāka.

Ķimeņu sieriņi

1 kg biezpiena,

100 g sviesta vai skābā krējuma,

sāls,

ķimenes.

Biezpienu izmaļ gaļas mašīnā, pievieno pārējās sastāvdaļas un samīca. No masas pagatavo ap 100 g smagus sieriņus. Tos sakārto uz koka dēlīša un apsedz ar pergamenta papīru. Kad tie pārklājas ar caurspīdīgu pelējuma kārtiņu, papīru noņem un ļauj apžūt.

Biezpiena masu var likt arī samitrinātā drānā un sasiet. Noslogo, lai iegūtu apaļo, plakano siera formu, tad liek tīkliņā un pakar caurvējā, lai žūst.

Lai sieriņus uzglabātu ilgāku laiku, tos sakaltē un pirms izmantošanas sarīvē.


 
Interesants
pozitīvu balsojumu: 2  |  negatīvu balsojumu: 0

Uzraksti komentāru:

 

on-line.lv